Michiel Smit

Mijn eerste ervaring met yoga was in 2010. Als man werd ik uiteraard meegesleept door een vriendinnetje. Ik heb altijd al veel gesport en kon met name mijn energie kwijt in krachtsporten, zoals roeien, fitness, rugby en sinds een paar jaar weer windsurfen. Met al deze krachtsporten werden mijn spieren sterk en tegelijkertijd kort en stijf. Dankzij yoga kreeg ik langzaam weer de ruimte in mijn spieren en lichaam om vrijer te bewegen met al die kracht die ik had ontwikkeld. Wat mij opviel is dat ik hierdoor mijn sporten beter kan uitoefenen en beter werd. Door Dieuwertje ben ik opnieuw geïnspireerd geraakt door Yoga en haar mogelijkheden. In 2015 ben ik door Kenny Graham, Tony G, Dieuwertje Homan en Mandy Bolder opgeleid tot yoga docent en heb ik mijn 200 RYT certificaat gehaald. Vanuit het bewust trainen wist ik al veel over kracht, spieren en voeding. Ik wilde nu weten hoe spieren samenwerken en mijn kennis verdiepen. De 200 uurs training heeft me geïnspireerd om zelf les te gaan geven.

 

Mijn idee: mensen hebben te veel eenzijdig belasting van hun lichaam. Bewegen vanuit meerdere sporten is goed voor de activatie van het gehele lichaam. Neem Epke Zonderland, een turner, topatleet en super fit. Hij liep op een gegeven moment krom omdat zijn borstspieren te sterk ontwikkeld waren ten opzicht van zijn rug spieren. Reden te veel eenzijdig training. Daarom beoefen in ieder geval twee sporten die elkaars tegen gestelde zijn en het lichaam in balans houden. Yoga is bij uitzondering een sport die het gehele lichaam gebruikt.

 

Ik geef les vanuit lichaamsbewustzijn, waarbij kracht en flexibiliteit hand in hand gaan. Een krachtig lichaam heeft ruimte nodig. Een flexible lichaam heeft kracht nodig. Alle spieren hebben activatie nodig.